Pokoj v duši praje OZ Pohľad Košice

Lekárov zlákali lieky, musia ich zaplatiť

18.02.2010 07:55

Lekárov zlákali lieky, musia ich zaplatiť

BRATISLAVA. Najmenej dvesto lekárov z radov psychiatrov, internistov či kardiológov dlhé roky predpisovalo lieky, ktoré nemohli. Porušovali štátne pravidlá, ktoré určujú, aký liek sa predpisuje na akú chorobu a v akej fáze jej priebehu.

Nesprávne predpisovanie neohrozovalo zdravie pacientov. Išlo o lieky, ktoré sa inde vo svete na tieto choroby môžu používať.
Lekári musia teraz lieky spätne poisťovniam preplatiť z vlastného vrecka, oficiálne totiž neboli kryté. Psychiatri a internisti sa bránia, že lieky predpisovali v snahe pomôcť pacientom.

Nezákonnú prax lekárov odhalili revízne kontroly súkromných zdravotných poisťovní. Lekári so zmluvou s najväčšou z nich – Dôverou – majú spolu platiť približne 300tisíc eur. Nesprávne lieky sa podľa odhadu poisťovne dostali k stovkám pacientov.
Vzorky boli zadarmo

Šéf Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco pochybenie lekárov pripisuje spolupráci s farmaceutickými firmami. Lekár dostal od farmaceutickej firmy najskôr bezplatnú vzorku lieku. Predpísal ju pacientovi napríklad so schizofréniou v ranom štádiu, hoci pravidlá umožňujú použiť ho až pri závažnejšej forme ochorenia. Janco vysvetľuje, že farmaceutické firmy lekárov neupozornili na takéto obmedzenia.

Janco pripúšťa, že lekárov na predpis mohli aj „motivovať“. Či myslí finančne, už nehovorí. Lekárom pomohlo aj to, že vzorky boli bezplatné, čo im znížilo náklady na lieky.

Miroslav Lednár zo Slovenskej asociácie farmaceutických spoločností odmieta, že by niekto z ich asociácie vzorky liekov ponúkal protiprávne, v rozpore s platnými indikačnými obmedzeniami.
Ministerstvo pripravuje manuál

Janco navyše tvrdí, že lekári mohli svojim pacientom takýmto výberom liekov ešte pomôcť. Niektoré z obmedzených liekov sú totiž podľa neho účinnejšie ako tie, ktoré dali na zoznam štátne inštitúcie.
Zuzana Horníková, hovorkyňa Dôvery, však oponuje, že predpisovanie takýchto liekov mohlo spôsobiť, že liečba bola neúčinná.

Ministerstvo zdravotníctva pri chybe lekárov pripúšťa aj omyl. Jeho hovorkyňa Zuzana Čižmáriková hovorí, že preto pripravujú „podrobný manuál, ako postupovať a vyznať sa v systéme kategorizácie liekov, indikáciách liekov, preskripčných a indikačných obmedzeniach“.

streda 17. 2. 2010 | Ján Krempaský
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní SME. (Predplaťte si SME cez internet.)
© 2010 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

 

Späť

Vyhľadávanie

© 2009 Všetky práva vyhradené.